Walkie talkie / CB Radio

De fleste i Norge forbinder walkie talkie med den lisensfrie radio med frekvens 27 MHz.  Alle har vel sett Smokey and the Bandit ?  De brukte også walkie talkie.  Noen forbinder walkie talkie med amerikansk lastebil – US Trucks osv.

Fordelen med walkie talkie er at alle kan kjøpe,  og den er lisensfri.  Du har 40 kanaler og kan bruke AM/FM og SSB.  Før mobiltelefons tid hadde så og si alle walkie talkie.  Alle kanaler var opptatt – slik er det ikke i dag.  Nå i dag kan du nærmest ha din egen kanal.  Lastebiler og bobiler har forskjellig men samme kanal over hele landet.  Lokale firma bruker en annen.  Det samme gjelder walkie talkie entusiastene.  Det er vanlig å ha oppkall på kanal 3 i dag.  Før var det en annen.

Rekkevidden på walkie talkie er god men det er lengde på antenne som avgjør den.

Det er 2 ulemper med walkie talkie – slik jeg ser det.  Antenne er lang og du kan få inn stasjoner fra utlandet.  Vel og merke om det er gode atmosfæriske forhold tildette.  Dager som dette vil stasjoner være så sterk at du ikke hører kompisen som er 200 meter bortenfor deg.   Vanlig antennelengde til hus og hjem er 5-7 meter.  Skal du ha rekkevidde fra bil/lastebil bør du ha en antenne på minimum 1 meter +++  Dagens lastebiler er høy og tunneller er lave.  Du kan selvsagt også bruke antenner som er kortere.  Lastebil er 4 meter høy og med antenne på 60 cm betyr dette at toppen på antenne er 4.6 m over asfalten.

Med kommersiell radio slipper du uønskede på frekvensen.

Lisensfri eller med lisens er valgets kval…

Kontakt oss for en hyggelig radioprat!