Det er mange som lurer på hvorfor radioen plutselig takker for seg og tar kvelden.  Jamen, jamen , jeg hadde jo koblet til antenne og det burde det virke.  Selvfølgelig vil det virke om du hadde valgt rett antenne til frekvens.  Det finnes ingen antenne som er «One Size Fits All» 

Når du bruker en antenne som ikke er tilpasset radioens frekvens vil mesteparten av effekten slå tilbake i radio for deretter å ødelegge utgangstransistoren = radio slutter å virke.

Du har sikkert hørt at noen snakker om 11-meteren / 2-meteren / 70-cm osv.  Da snakker de om bølgelengden.

11-meteren er den såkalte walkie talkie / CB radio.  Her er en bølgelende 11 meter.  Skulle du ha hatt en full bølgelende av en antenne ville den være 11 meter rett opp i luften.  Det er derfor det lages forskjellige lengder på antenner.  En halvbølge på 11-meteren er 5.5 meter lang.  En kvartbølge er på 2.75 meter.

For at du ikke skal kjøre rundt med en halvbølge antenne på bilen din lages det antenner som er tilpasset biler.  Her vikler de en tråd/ledning rundt i en slags spole.  På den måten blir antenne kortere men lengden ligger inne i selve spolen.

VHF-båndet blir også noen ganger kalt for 2-meteren, iallefall blant radioamatører.  Her får du en full bølgelende på 2 meter.  Mye bedre å kjøre rundt med denne lengden enn 11 meter, ikke sant ?  Her lages det også 1/2 bølge  – 1/4 bølge antenner osv.  Ser du på politibiler og deres antenner vil de variere fra 40-50 cm ned til 10-15 cm.

Jaktfrekvenser ligger rundt 140 MHz.  Formelen for å finne bølgelenden til denne frekvens:

Lydens hastighet deler du med frekvens (Kort fortalt)  = 300 / 140 = 2.14 meter. 

Jeg går ut i fra at når du skal kjøpe sko vil du at de skal passe foten best mulig ??  Antennelengde må passe frekvens for best impedans.

For å teste om antenne er rett i forhold til frekvens anbefales det å bruke et SWR-meter.

Trenger du hjelp med å finne rett antenne til din radiofrekvens – spør oss.  Vi tilbyr telefon-support frem til klokken 20.00 – og vi svarer eposter etter det.